Shadow

Rotter og mus kan gnage i stykker husets elektriske system

Rotter og husmus er de vanligste gnagere som angriper hjem og bedrifter i Norge. Gnagere har eksistert sammen med mennesket i mange århundrer. Når været blir kjølig søker gnagere ly, mat og vann innendørs. Hjemmet ditt er et ideelt sted for gnagere å slå seg ned og øke antallet over vinteren.

Hvordan kommer de inn?

Gnagere kan klemme seg inn i bittesmå åpninger, ikke større enn en drøy centimeter for mus og ett kronestykke for rotter. Så det skal ikke mye til før de kommer inn. Det er derfor det er så effektivt å benytte musebørster for å tette åpningene rundt huset.

Gnagere gnager på det meste – hele tiden

Disse ødeleggende skadedyrene kan forurense mat og vannkilder. På grunn av at gnageres tenner ikke slutter å vokse må de tygge hele tiden for å forhindre at tennene vokser inn i hjernen deres. Denne konstante tyggingen skjerper fortennene til de er meisellignende, slik at gnagere kan tygge gjennom isolasjon, tre, plast, elektriske ledninger og til og med betong.

Problemet er at de også gnager på strømførende ledninger, og dermed gjør hus mindre brannsikre…

Gnagere utløser husbranner

I USA er flere hjemmebranner årlig forårsaket av feil eller kompromitterte elektriske ledninger. Aka gnaget i stykker av rotter blant annet, og de har akkurat den samme rotten der som i Norge. Slike branner skader ca 1400 mennesker og dreper ca 400 mennesker i året. Samt skader verdier for ca 14 milliarder kroner. Per år.

rotte

Elektriske problemer forårsaket av gnagere som tygger på elektriske ledninger

Når gnagere har tilgang til elektriske ledninger som er eksponert og ikke innelukket i hardplast eller metallhylser, kan deres uopphørlige tygging resultere i en husbrann. De kan også gnage seg igjennom trekkerør, men det er mer sjeldent.

Løse ledninger på loft, krypkjeller og vegger er alle sårbare for gnagerskader

Mus som har reir rundt koblingsbokser og løse ledninger kan forårsake overdreven oppvarming som fører til problemer med elektrisk funksjonsfeil, for eksempel kortslutning av kretser, brytere som løsner uten åpenbar overbelastning fra en kilde, som et apparat som bruker mye strøm, for eksempel en elbillader.

Ledningsskader som forårsaker komplette strømbrudd i hele boliger, tilsynelatende uten grunn, er ikke uvanlig ved elektriske branner i boliger. Huseiere bør sjekke ledningene sine for å sikre at de er i god stand, spesielt etter at det er påvist rotter eller mus i huset.

Hvordan sjekker du for ledningsproblemer?

De fleste gnagere gnager på ledninger som er i skjulte, bortgjemte rom i vegger, hulrom i vegger, kjellere og loft. Så det er ikke så enkelt å sjekke alle ledningene i hjemmet ditt.

For sikkerhets skyld og din trygghet, lei inn en elektriker for å sjekke tilstanden til ledningene i hjemmet ditt. Som de sier: “Der det er røyk, er det ild.” Vel, har du hatt problemer med rotter i kjeller eller loft så få disse stedene sjekket.

elektriker

Gnagereaktivitet kan være vanskelig å oppdage, siden gnagere er nattaktive, så de kan dukke opp på kjøkkenet ditt når alle sover, til og med katten din. Bevis som gnagerskitt på kjøkken er et tegn på gnageraktivitet. Rotter og mus kan besøke kjøkkenet ditt og etterlate gnagde poser og fotspor i nærheten av tørrvarer. Andre tegn på gnageraktivitet inkluderer:

  • Snurrende lyder og knirkelyder på loftet eller veggene
  • Tygge og raslelyder i veggene dine
  • Tyggede steder i krypkjellerne og loftet
  • Fettete mørke flekker på veggene dine fra gnagere som gnir seg mot dem
  • Bevis på fete gnagerbaner på gulv
  • En faktisk gnagerobservasjon

En god tommelfingerregel

Skulle hjemmet ditt begynne å oppleve elektriske problemer, begynn å se etter tegn på gnageraktivitet. Ta kontakt med en pålitelig lokal skadedyrbekjemper så snart som mulig for å planlegge en gnagerinspeksjon. Gnagere formerer seg med raske hastigheter. En sertifisert og lisensiert tekniker vil være i stand til å identifisere gnageraktivitet og utvikle en plan for hjemmet ditt og budsjettet ditt. Kontakt oss gjerne.

Mange gjør det selv-produkter er tilgjengelige på markedet, inkludert agn, velprøvde snapfeller, elektroniske gnageravskrekkende midler og andre forsøk på å eliminere irriterende gnagere. Sjekk ut Skadedyrproffen.no for å se hva som finnes, og som virker. Imidlertid vet ikke bare profesjonelle skadedyrskontrollteknikere de beste måtene å takle gnagerproblemene dine på, men de har også tilgang til mye mer effektive materialer enn utrente forbrukere kan kjøpe i oppussingsbutikker. Dessuten vet utdannede teknikere hvor de strategisk skal plassere feller og agn, slik at de kan hente kadaver før de begynner å forringes bak veggene dine og på andre vanskelig tilgjengelige steder i hjemmet ditt.