Shadow

Stokkmaur versus skogsmaur

Er du redd for å ha fått stokkmaur i hus eller hage så må du først finne ut om det er stokkmaur eller ikke. Det kan være vanskelig å vite om du har å gjøre med stokkmaur eller skogsmaur, og her skal vi se litt på hvordan du ser forskjell på dem – og hvordan du kan fjerne stokkmaur hvis du plages av dem.

Stokkmaur og skogsmaur ser ganske like ut

For et utrenet øye kan det være vanskelig å se forskjell på stokkmaur og skogsmaur. De er begge de største maurtypene vi har i Norge, og de de kan lett forveksles. Spesielt kan det være vanskelig å se forskjell på dem når man kun ser den ene arten. Men det er allikevel to enkle måter du kan se forskjell på dem.

Det er noen store forskjeller på dem, og det ene er detaljer i utseendet – og det andre er hvordan mauren oppfører seg. Den ene er nemlig veldig aggressiv, mens den andre er veldig fredfull.

La oss se litt nærmere på forskjellen på disse maurene:

Forskjell på utseendet på maurene

Begge maurartene er ganske store, så der er det vanskelig å skille dem. Men du kan skille dem på fargene. Begge maurartene har sort rumpe og sort hode, og kan ha rød midtdel. Men det er også noen klare forskjeller:

En skogsmaur har røde detaljer på hodet, mens stokkmauren har et helt sort hode.

Se bildet her: Dette bildet er lånt fra Skadedyrproffen.no (med tillatelse).

stokkmaur vs skogsmaur

Som du ser er det tydelig forskjell på fargen på hodene. Dette er det sikreste tegner på om du har å gjøre med skogsmaur, eller om det er den mer plagsomme stokkmauren.

Atferd til maurene

Som nevnt er den ene tydelig aggressiv, og den andre veldig rolig. Ved å putte fingeren ned i nærheten av mauren kan du se forskjellen på dette.

Hvis du tar en pinne eller en finger og prøve å sette denne i veien for mauren, og gjerne være litt “innpåsliten” for å irritere den, så vil du se tydelig forskjell.

En stokkmaur er ikke aggressiv men er veldig rolig. Den vil bare vandre rundt fingeren, prøve å komme seg unna, og fortsette med det den holdt på med.

stokkmaur er ikke aggressiv

En skogsmaur vil vise seg aggressiv. Den vil gjerne reise seg opp, skyve frem bakenden, og hvis man fortsetter vil den sprute maursyre mot fingeren din. Hvis du kommer for nær så vil den prøve å bite deg med kjevene sine. Disse kan faktisk bite ganske hardt dersom de får tak på hud som er litt tynn.

skogsmaur er aggressiv

Hvordan fjerne stokkmaur

Når du finner ut at det faktisk er stokkmaur som plager deg, er det viktig å fjerne dem så fort som mulig. For stokkmaur kan etablere seg inne i huset, og da vil de gnage på treverk og isolasjon for å bygge seg sitt maursamfunn.

Det kan virke ganske vanskelig å fjerne stokkmaur, men det er faktisk helt ok å gjøre selv. Det er to måter man kan gjøre dette ganske enkelt på, og den ene er mer bedagelig enn den andre.

Derimot er det viktig å vite at det er veldig viktig å forstå at stokkmaur bygger maursamfunn, og et maursamfunn kan bo i mange reir. Du må dermed avdekke alle reirene før du går til angrep på dem. I alle fall dersom du ønsker å gå i direkte angrep og fjerne dem på noen minutter.

Utrydde stokkmaur på noen minutter

Dette kan du kun gjøre hvis du vet hvor alle stokkmaurene bor. Ikke gjør dette hvis du ikek er sikker på at du har avdekket alle reirene (de kan ha flere enn ett reir).

Bruk Trinol vanningsmiddel mot maur (kjøpes på Skadedyrproffen.no), og bland ut noen liter. Putt dette i en pumpekanne slik at du kan sprute dette på maurene. Dette er et kontaktdrepende middel, og det gjør at i det øyeblikket en maur får middelet på seg så vil den dø i løpet av kort tid.

Avdekk reiret og start umiddelbart med å sprute maurmiddelet på dem. Deretter grav deg litt lengre inni reiret og sprut der også. Jobb deg lagvis innover inntil du har behandlet hele reiret, inklusive eggene.

Gjør dette på alle reirene, så raskt som mulig. Ikke ta unødvendige pauser.

Da skal du få tatt has på reirene, og maurene vil bli borte.

Bruke forgiftet åte mot stokkmaur

Hvis du ikke vet hvor stokkmaurene bor, eller du ikke vet med sikkerhet at du har avdekket alle reirene i maursamfunnet, så anbefales det å bruke forgiftet åte.

De beste maurmidlene er Swirr mauråte og Kvitt maurmiddel i gel form. Disse må legges inn i maur åtestasjoner, men du må ha store åtestasjoner. Slike små som brukes til sukkermaur fungerer ikke godt til stokkmaur.

(Disse kan kjøpes på Skadedyrproffen.no, og der får du også komplette pakker mot stokkmaur.)

Plasser disse åtestasjonene der du ser maurene går for å finne seg mat, og plasser dem så nære reirene som mulig. Da vil maurene begynne å spise av det forgiftete åtet, og de vil ta det med seg til resietn av maurkolonien og til dronningen(e).

Sørg for å etterfylle åteboksene slik at de aldri går tom for åte.

Når du ikke leger ser maur som kommer for å spise så la boksene stå der fremdeles i 1-3 uker, slik at du ser ikker på at maurene er døde.