Shadow

Når trenger man luftavfukter?

Å ha et godt inneklima er viktig for helsen vår og trivselen i hjemmet. En av faktorene som kan påvirke inneklimaet er fuktighet. For mye fuktighet i hjemmet kan føre til mugg- og soppvekst, samt luftveisproblemer og allergier. En luftavfukter kan være en løsning på dette problemet. Men når trenger man egentlig en luftavfukter? Og hva bør man se etter når man velger en?

Hva er en luftavfukter?

Før vi går inn på når man trenger en luftavfukter, la oss først se på hva det egentlig er. En luftavfukter er en elektrisk enhet som reduserer fuktigheten i luften ved å trekke ut overskuddsfuktighet. Dette skjer ved at luften blir trukket inn i enheten, kjølt ned, og deretter varmet opp igjen. Når luften blir avkjølt, kondenserer fuktigheten og samles opp i en vanntank. Deretter blir den tørre luften blåst ut igjen.

Når trenger man en luftavfukter?

Nå som vi vet hva en luftavfukter er, la oss se på når man trenger en. Det finnes flere faktorer som kan føre til for høy luftfuktighet i hjemmet, og dermed behov for en luftavfukter.

1. Etter vannskader eller oversvømmelse

Dersom man har opplevd en vannskade eller oversvømmelse, kan det være nødvendig med en luftavfukter for å tørke opp fuktigheten. Dette vil forhindre mugg- og soppvekst, samt skade på møbler og gulv.

2. I fuktige områder

Dersom man bor i et fuktig område eller har et bad eller kjeller uten ventilasjon, kan det være vanskelig å få ned fuktigheten i luften. Dette kan føre til mugg- og soppvekst, luktproblemer og allergier. En luftavfukter kan hjelpe til med å regulere fuktigheten. Mange bruker avfukter i kjelleren, noen i garasjen og andre faktisk på loft der det ikke er lufting.

3. I perioder med høy luftfuktighet

Om sommeren eller i perioder med høy luftfuktighet kan det være vanskelig å få ned fuktigheten i hjemmet. Dette kan føre til ubehag, luktproblemer og mugg- og soppvekst. En luftavfukter kan hjelpe til med å regulere fuktigheten og skape et mer behagelig inneklima.

4. For å redusere allergener

For personer med allergier kan en luftavfukter være en god investering. Mugg- og soppvekst kan føre til allergiske reaksjoner, og en luftavfukter kan bidra til å redusere disse allergenene i luften.

Hva bør man se etter når man velger en luftavfukter?

Når du har bestemt deg for å investere i en luftavfukter, er det noen ting du bør se etter for å velge den rette enheten for dine behov.

1. Kapasitet

Det er viktig å velge en luftavfukter med riktig kapasitet for størrelsen på rommet du ønsker å bruke den i. Kapasiteten måles i liter per døgn, og jo større rommet er, jo høyere kapasitet vil du trenge.

2. Støynivå

Noen luftavfuktere kan være ganske støyende, så det kan være lurt å velge en enhet som har lavt støynivå hvis du ønsker å bruke den på soverommet eller andre steder hvor støy kan være et problem.

3. Energiforbruk

En luftavfukter kan være en energisluker, så det kan være lurt å velge en enhet som har et lavt energiforbruk for å spare strøm og penger på lang sikt.

4. Vanntank (Ikke på de store gode modellene)

Det kan være lurt å se etter en luftavfukter med en stor vanntank hvis du ønsker å bruke den i et rom med høy fuktighet, da du kanskje må tømme vanntanken oftere.

5. Funksjoner

Noen luftavfuktere har ekstra funksjoner som luftrenser, ionisator eller fuktighetssensor. Det kan være lurt å velge en enhet med funksjoner som passer til dine behov.

6. Bruk i kalde rom

Skal du bruke avfukteren i kalde rom bør du ha en sorpsjonsavfukter, og da er det Arida Pro-serien vi anbefaler. De fungerer ned til ca -20 C, mens billigere avfuktere kun fungerer godt fra ca 15C pluss og oppover.

Hvis du trenger en god luftavfukter til kjeller, båt eller garasje så anbefaler vi å sjekke opp i Arida S25 Pro Light (25 liter per døgn), Arida Pro 35 Light (35 liter per døgn) eller Arida Pro S12 (12 liter per døgn)

Konklusjon

En luftavfukter kan være en god investering for å regulere fuktigheten i hjemmet og forbedre inneklimaet. Det er flere situasjoner hvor det kan være nødvendig med en luftavfukter, som etter vannskader eller i fuktige områder. Når du velger en luftavfukter, bør du se etter kapasitet, støynivå, energiforbruk, vanntank og funksjoner som passer til dine behov.

Typiske spørsmål

  1. Hvor ofte bør jeg tømme vanntanken på luftavfukteren min? Svar: Velger du en av Arida maskinene nevnt over slipper du hele vanntømmingen, for det skjer automatisk. Det avhenger av hvor fuktig rommet er og størrelsen på vanntanken. Generelt bør du tømme vanntanken når den er full eller når enheten varsler deg om at det er på tide.
  2. Kan en luftavfukter hjelpe til med å redusere allergier? Svar: Ja, en luftavfukter kan bidra til å redusere allergenene i luften, spesielt mugg- og soppvekst.
  3. Kan jeg bruke en luftavfukter på kjølige vinterdager? Svar: Ja, du kan bruke en luftavfukter på kjølige dager, men du bør sørge for at rommet ikke blir for kaldt, da dette kan påvirke enhetens effektivitet.
  4. Hvor lenge kan jeg la luftavfukteren min være på? Svar: Du kan la luftavfukteren være
  5. på så lenge som nødvendig for å regulere fuktigheten i rommet. De fleste enheter har en automatisk avslåingsfunksjon når vanntanken er full, så du trenger ikke å bekymre deg for å la den stå på for lenge.
  6. Trenger jeg å vedlikeholde luftavfukteren min? Svar: Ja, det er viktig å vedlikeholde luftavfukteren din regelmessig for å sikre at den fungerer effektivt. Dette inkluderer rengjøring av filtre og vanntanker, samt sjekking av enhetens funksjoner og kapasitet.