Shadow

Genetisk oppdagelse kan stave myggens dødsstøt – PCT


I 2018 fant UCR-entomolog Naoki Yamanaka, i motsetning til akseptert vitenskapelig visdom, at et viktig steroidhormon krever transportproteiner for å komme inn eller ut av fruktflueceller. Hormonet, ecdyson, kalles «smeltehormonet». Uten den vil fluer aldri modnes eller formere seg.

Før oppdagelsen hans, lærte lærebøker at ecdyson beveger seg fritt over cellemembraner og glir forbi dem med letthet. “Vi vet nå at det ikke er sant,” sa Yamanaka.

Alle insektarter krever ecdysone for noen aspekter av reisen fra egg til voksende voksen. Og hvert insekt Yamanaka har testet har også ecdyson-bæreren han fant i 2018, pluss noen flere funnet i en ny studie. Men i denne nye studien fant Yamanaka at mygg var annerledes.

Mygg har bare tre av de fire transportproteinene som fruktfluer besitter. De mangler den primære ecdyson-bæreren.

“Dette primærvalget er på en eller annen måte, på mystisk vis, borte i mygg,” sa Yamanaka.

Disse funnene er nå publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Oppdagelsen åpner for et myggspesifikt insektmiddel som ikke skader nyttige bier eller andre pollinatorer. Det vil imidlertid påvirke mygg som de som ble brukt i studien, Aedes aegypti, som sprer Zika, dengue, gul feber, chikungunya og andre virus.

“Vi kan utvikle kjemikalier for å blokkere funksjonene til disse ecdyson-bærerne, men påvirker ikke den originale bæreren som er så viktig for andre insekter,” sa Yamanaka. “Sansene for effekter utenfor målet ville være lav.”

En relatert UC Riverside-studie, ledet av cellebiolog Sachiko Haga-Yamanaka, forsøker å finne lignende hormontransporterende maskineri hos mennesker.

“Lærebøker sier at steroidhormoner transporteres fritt inn og ut av menneskelige celler, men basert på insektforskningen vår tviler vi på at det er tilfelle,” sa Yamanaka.

Yamanakas forskning er finansiert av National Institutes of Health. Laboratoriet hans tester nå for kjemikalier som kan blokkere myggens ecdysonimportører. Han undersøker også ecdyson-transportører hos andre dyr.

Det finnes andre metoder for å sikre at lokale populasjoner av mygg ikke kan avle. Å slippe sterile, bestrålte hannmygg ut i naturen for å parre seg med hunner resulterer i at egg ikke klekkes, en teknikk som eliminerer behovet for insektmidler.

Selv om det finnes effektive metoder som dette for å kontrollere lokale myggbestander, føler Yamanaka det er viktig å utvikle ytterligere verktøy slik at vi kan håndtere myggrelaterte problemer i mange forskjellige scenarier.

“Det er umulig å få mygg til å dø ut,” sa Yamanaka. “Avhengig av ett verktøy for å kontrollere dem er farlig. Når klimaet varmes opp, skaper det enda gunstigere forhold for dem å formere seg, og de vil trolig bare bli et større problem, spesielt i Sør-California. “

For å få tilgang til UCR-historikken og bildene, klikk her.